Guerila – Biodinamička vina, Vipavska dolina
Biodinamičko vinogradarsko gospodarstvo na Planini kraj Ajdovščine u Vipavskoj dolini.
“Berba se vrši ručno i po mogućnosti beremo na dan cvijeta ili ploda. Čekamo dok grožđe stvarno ne sazri, jer je zdravo i zrelo grožđe preduvjet biodinamičkog vinarstva. Fermentacije su isključivo spontane, kao i biološka fermentacija. Puni se u boce bez filtracije. Svi radovi u podrumu odvijaju se prema biodinamičkom kalendaru.
Biodinamičkim pripravcima unosimo i širimo mikrofloru u vinograde, povezujemo biljke s kozmičkim silama te razvijamo i potičemo vlastitu otpornost organizama.
Povećanjem organske mase i posipanjem stajskim gnojem i kvarcom istovremeno unosimo vitalnu energiju. Kompostom i zelenom gnojidbom brinemo o revitalizaciji tla i biološkoj raznolikosti što je uvjet zdravlja i sklada vinograda.
Poslovi u njima odvijaju se, koliko je to moguće, u skladu s prirodnim ciklusima biodinamičkog kalendara.” Idejni tvorac i vlasnik vinarije Zmagoslav Petrič