Opis
Vrsta /// pjenušavo vino, brut 2018
Sorta /// chardonnay, pinot noir
Količina /// 0,75 l
Regija /// Istra i Kvarner
Alkohol /// 13 % Vol.
Tradicionalna metoda, nježne ružičaste boje, bogatog i sitnog perlanja. Izraženi mirisi šumskih jagoda i malina s blagim notama korice kruha na nepcu.
“Berba se odvija u drugoj polovici kolovoza, grožđe se bere u nešto ranijoj fazi zrelosti (povišene kiseline) i samo zdravi grozdovi uz dodatnu ručnu selekciju i čišćenje u samoj vinariji trakom dolaze na ruljanje (odvajanje bobica od peteljke), a potom na lagano prešanje. Radi ekstrakcije antocijana grožđani sok ostaje vrlo kratko u kontaktu sa sjemenkom i kožicom, a potom se u tankovima od nehrđajućeg čelika vrši alkoholna fermentacija (prva fermentacija). Po završetku fermentacije se vino puni u boce i dodaje mu se tiražni liker (kvasac + šećer – dosage 8gr/Lit), kako bi potaknuli drugu fermentaciju u boci. Vino potom odležava u boci na talogu 18 mj, nakon čega se pristupa degoržiranju (finalizacija u proizvodnji pjenušavih vina).
Prinos 2 do 2,5 kg po trsu.”
Gastro preporuka: Dobro se sljubljuje uz predjela od bijele ribe, kamenice, carpaccio losos
Temperatura posluživanja /// 6 – 8 ºC