Opis
Vrsta /// suho bijelo vino
Sorta /// malvazija 2020
Količina /// 0,75 l
Regija /// Istra i Kvarner
Alkohol /// 14,5 %
Organski uzgoj, prirodni kvasci, minimalna količina sumpora, tradicionalan način proizvodnje čine ovu malvaziju jednom od najimpresivnijih. Zlatno žute boje, dubokih aroma suhog voća i prosušenog bilja, kompleksne strukture prožete mineralnim tonovima. Punog i dugotrajnog završetka. Veliki potencijal starenja.
Grožđe se bere ručno, odvaja se peteljka te preko muljače slobodnim padom ulazi u velike drvene bačve kako bi spontano fermentiralo, samo uz prirodne kvasce. Maceracija traje oko mjesec dana na 30°C. Dok maceracija traje, drop se miješa najmanje tri puta dnevno te tijekom tog vremena vino takodjer prolazi kroz proces malolaktične fermantacije. Nakon prešanja vino odležava najmanje dvije godine u starim velikim hrastovim bačvama zapremnine 1000 do 2500 litara.
“10 wines to try before you die”, Margaret Rand in prosinačkom broju Decantera 2018
Gastro preporuka: poslužiti uz glavna jela od bijelog mesa ili plemenite ribe
Temperatura posluživanja /// 14-16 ºC