Ščurek vina

Medana, Goriška Brda, Slovenija

"Bilo bi teško odrediti točan datum kada se obitelj Ščurek uključila u vinogradarstvo, ali pisani zapisi pokazuju da je Stojanov djed Franc uzgajao 1 hektar vinove loze, praveći 50 hektolitara vina. Danas Stojan uz pomoć pet sinova uzgaja 20 hektara vinograda i ima prinos koji odgovara. Najveći dio vinograda nalazi se na talijanskom dijelu Brda, a glavna mjesta su Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič i Kozlink. Svake godine Ščurek izdaje do 80.000 boca vrhunskog vina."

Kabaj winery, Goriška Brda, Slovenija

"Sve vrste vina stare u francuskim bačvama najmanje godinu dana, nakon čega slijedi višemjesečno starenje u bocama, gdje vino razrađuje svoj okus. Posebnost našeg imanja i za one koji traže nešto jedinstveno je Amfora, vino proizvedeno u Qvevri posudama. Potječe iz Gruzije, kolijevke vinogradarstva. Vinarija je četiri puta izabrana među 100 najboljih vinarija na svijetu od strane elitnog američkog magazina Wine & Spirits, potvrđujući našu strast prema vinarstvu."

J. Charpentier, Champagne, Francuska

"Obitelj J.Charpenter se bavi proizvodnjom šampanjaca već 4 generacije. Vinarija je smještena na turističkoj stazi Champagne, samo 15 km od Epernay-a. Njihovi šampanjci dobitnici su brojnih međunarodnih vinskih priznanja"

Domäne Wachau

Dürnstein, Austrija

"Vinarija Domäne Wachau spada među vrhunske proizvođače vina u Austriji. Velika pozornost pridaje se raznolikosti vinograda u vinskoj regiji Wachau. Ručni rad, biološka raznolikost i održivi razvoj vinograda, nježno vinificiranje uz minimalnu intervenciju su ostvareni ideali.

Domäne Wachau teži najvišoj kvaliteti i kao član udruge za kvalitetu Vinea Wachau Nobils Districtus proizvodi vina u kategorijama Steinfeder, Federspiel i Smaragd".

Temet vinarija, Srbija

"Vinarija Temet smještena je u Lozovniku iznad Jagodine, planinskom terenu na kojem se Šumadija susreće s Pomoravljem.

U čast prirode, sunčeve svjetlosti i Zemlje, izgradili smo našu Vinariju Temet na padini brežuljka, okruženu vinogradima. Njegova je kreacija bila uzbudljivo putovanje, ispunjeno iskušenjem i novim otkrićima. Sama riječ Temet potječe od latinskog Temetum, što znači - snažno i aromatično vino s karakterom".

Verus wine, Jeruzalem, Ormož, Slovenija

"Želimo proizvesti aromatična, dobro uravnotežena vina s intenzivnim i jasnim sortnim izrazom, koji su pravi predstavnici našeg vinogradarskog kraja i berbe. Svakog dana ulažemo svu našu energiju, stručnost i rad na ostvarenju ovog cilja.

Vjerujemo da kvaliteta vina ovisi isključivo o kvaliteti grožđa, koje sa sobom donosi bogatstvo tvari u vinski podrum. Naš je posao nastojati zadržati i uhvatiti što je više moguće u bocu koristeći zaštitne tehnike proizvodnje vina.

Odabrali smo sorte koje su ovdje već stoljećima dobro uspostavljene, kod nas su u našem kraju i za koje smo sigurni da najbolje mogu iskoristiti prirodne osobine svog okoliša".

Kako kupiti vino?

Okus koji tražite ili očekujete od vina i cijena – nisu obavezno povezani. Kako za što manje novca kupiti kvalitetnije vino? Možete pogriješiti ako u okviru željene cijene kupite vino koje vam se ne svida. Još je gore ako kupite skupo vino koje vam se ne svida. Malo je manje strašno kad kupite skupo vino koje vam se svida. Još je bolje kad kupite srednje skupo ili čak jako jeftino vino koje vas oduševi. Fantastično je kad na poklon dobijete jako skupo vino baš po vašem ukusu, a sjećate ga se narednih nekoliko godina. Novi načini proizvodnje, standardi, prosječno niska cijena vina čine da su gotovo sva vina sa police -dostupna. Tako su dostupna i vina loše kvalitete, ali sve manje jer se ponuda kvalitete ujednačuje posljednjih godina. Kako kupiti ne preskupo, a solidno vino? Ako naletite na domaće vino, bez obzira na ambalažu, obavezno provjerite godište berbe. Mlada vina su često jako jeftina i jako dobra, a to se posebno odnosi na bijela vina. Zbog voćnih aroma koje ubrzano hlape ona ne smiju predugo stajati i to je razlog sniženja (ukoliko se ne želi riješiti neuspjele berbe). Ne riskirajte sa nepoznatim bijelim vinima starijima od godinu-dvije! Za crvena je to oko 4 godine, naravno ukoliko nije riječ o slavnim, skupim vinima.