Advent na Zrinjevcu 2015 / 2016

Čekamo Vas na Zrinjevcu u periodu od 28.11.2015 - 10.01.2016, svaki radni dan od 12 - 23h i vikendom od 10 - 23h.

Posjetite nas u čarobnom blagdanskom okruženju i doživite adventsku bajku uz vina "Vinoteke Vintesa".

Darujući vino, darujete najbolje!

Kako kupiti vino?

Okus koji tražite ili očekujete od vina i cijena – nisu obavezno povezani. Kako za što manje novca kupiti kvalitetnije vino? Možete pogriješiti ako u okviru željene cijene kupite vino koje vam se ne svida. Još je gore ako kupite skupo vino koje vam se ne svida. Malo je manje strašno kad kupite skupo vino koje vam se svida. Još je bolje kad kupite srednje skupo ili čak jako jeftino vino koje vas oduševi. Fantastično je kad na poklon dobijete jako skupo vino baš po vašem ukusu, a sjećate ga se narednih nekoliko godina. Novi načini proizvodnje, standardi, prosječno niska cijena vina čine da su gotovo sva vina sa police -dostupna. Tako su dostupna i vina loše kvalitete, ali sve manje jer se ponuda kvalitete ujednačuje posljednjih godina. Kako kupiti ne preskupo, a solidno vino? Ako naletite na domaće vino, bez obzira na ambalažu, obavezno provjerite godište berbe. Mlada vina su često jako jeftina i jako dobra, a to se posebno odnosi na bijela vina. Zbog voćnih aroma koje ubrzano hlape ona ne smiju predugo stajati i to je razlog sniženja (ukoliko se ne želi riješiti neuspjele berbe). Ne riskirajte sa nepoznatim bijelim vinima starijima od godinu-dvije! Za crvena je to oko 4 godine, naravno ukoliko nije riječ o slavnim, skupim vinima.

Al-kohl na arapskom znači "sve vrlo fine stvari"

Posebno je značajno što su Arapi prvi počeli dobivati alkohol iz raznih izvora i sama riječ al-kohl na arapskom znači sve vrlo fine stvari.
Arapski ljekarnici širili su znanje o alkoholu kao i poznavanje niza novih ljekovitih sastojaka koje su dobili destilacijom.
Međutim, potpuno je uvjerljiva tvrdnja da se alkoholima dobivenim destilacijom Arapi nisu koristili za piće jer ih vjersko uvjerenje upućuje da se klone alkohola.
Zbog toga se pretpostavlja da se nisu puno trudili za unapređenje proizvodnje alkohola, premda su ga dobivali destilacijom.

(arhiv Slobodne Dalmacije).